PUTTEN – Dinsdagmiddag 10 mei is het eerste internationale damtoernooi PuttenOpen van start gegaan. Aan het toernooi doen twintig deelnemers mee waaronder meervoudig wereldkampioen Shvartsman.

Opening

Het PuttenOpen toernooi wordt georganiseerd door de plaatselijke damclub PDC Putten in samenwerking met Stichting Hersenfitness. De opening van het toernooi werd verzorgd door KNDB-voorzitter De Jonge en bestuurslid Arissen van PDC Putten. Stichting Hersenfitness gaf de opening een feestelijk randje door de deelnemers op taart te trakteren.

Eindspel van de Markies

PDC’er Van de Werfhorst speelde tegen oud-wereldkampioen Shvartsman. Met een late Rozenburg-aanval wist Shvartsman een schijf te winnen en kort daarna de partij. De partij tussen Bhawanibhiek en De Vries eindigde memorabel: toen De Vries met een offer de remise dacht te bereiken schoof Bhawanibhiek zijn derde dam naar een variant op het eindspel van de Markies [KNDB, Het Damspel april 2004, ‘Het Mysterie van de Markies’, pagina 18]. De Markies was een bijnaam voor een vermaarde persoon in Parijs die naar verluidt met weddenschappen geld verdiende door deze stand met wit altijd te winnen terwijl als hij met zwart speelde de stand op remise kon houden.

Hoge winstpercentage

Nijkerker Van de Veen versloeg in de eerste ronde clubgenoot Kieft in het onderlinge duel. Arissen die zelf ook meespeelt won van Gase en Koops was te sterk voor Van de Berg. Opvallend was het hoge winstpercentage: zeven van de tien partijen eindigde in een beslissing terwijl driemaal de punten werden gedeeld. Woensdag 11 mei staat een dubbele ronde op het programma evenals donderdag 12 mei en vrijdag 13 mei.